ADÉLA  KUBEŠOVÁ

Nejlepší mrkvový dort jsem jedla v Anglii

Až v Anglii jsem objevila můj nejoblíbenější moučník. Tramtadadá the winner isCarrot cake aneb mrkvový dort! Nadýchaný, zdravý (vždyť je tam ta mrkev) se rozplývá na jazyku jako malina. Vlašské ořechy a hnědá těsta mám ráda už odmala, tak jaképak překvapení. Třešinkou na dortu je cukrová poleva na vršku.

Carrot cake je v Anglii velice oblíbený, můžete ho koupit v každém občerstvení, dokonce i na letišti. Prodávají ho tam i vhodný na cesty a do letadla, v malé papírové krabičce se ukrývá jedna porce dortíku.

Když jsem si ho chtěla upéct doma v ČR, zaujala mě na internetu tato zdravá verze s celozrnnou moukou.

CELOZRNNÝ MRKVOVÝ DORT  Z WEBU VŮNĚ VANILKY

INGREDIENCE

(1 hrnek = 250 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka másla = 250 g)

Těsto:
⅓ hrnku (90 g) světlého třtinového cukru (např. demerara)
1 lžička vanilky (extraktu, pasty, vanilkového cukru apod.)
špetka soli
2 vejce
⅓ hrnku (70 g) oleje (dávám olivový, někdy také slunečnicový)
1 a ½ hrnku (150 g) mrkve, oloupané a nastrouhané najemno (= cca 3 menší mrkve)
1 hrnek (140 g) celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
1 lžička mleté skořice
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
½ hrnku (60 g) vlašských ořechů, natlučených nahrubo

Krém:
320 g Lučiny
80 g (⅓ kostky) másla, pokojové teploty
½ hrnku (90 g) moučkového třtinového cukru (melu si ho sama v elektrickém strojku na kávu)
šťáva vymačkaná z ½ citrónu

POSTUP

  1. Dortovou formu o průměru 18 cm vyložte papírem na pečení.
  2. Ve větší míse dobře prošlehejte třtinový cukr, vanilku, sůl, vejce a olej. Přidejte nastrouhanou mrkev. Pak vmíchejte směs mouky, skořice a kypřícího prášku. A nakonec vlašské ořechy. Vzniklé husté těsto rozetřete dorovna do připravené dortové formy.
  3. Troubu vyhřejte na 180 °C, vložte formu s těstem a pečte cca 30-40 minut, nebo dokud těsto nebude na pohled i na dotek pevné a pružné. Když do něj vpíchnete dřevěnou špejli, nemělo by se na ni těsto lepit.
  4. Po upečení korpus vyklopte z formy, sejměte z něj pečící papír a nechte ho zcela vychladnout na kovové mřížce.
  5. Mezitím si připravte krém. Ten snadno vytvoříte ušleháním všech ingrediencí, tedy Lučiny, změklého másla, moučkového cukru a citrónové šťávy.
  6. Vychladlý dortový korpus prokrojte vodorovně na dvě poloviny. Na první polovinu korpusu rozetřete půlku krému, přiklopte druhou polovinou korpusu a na tu naneste zbylý krém. Ten pak rozetřete po povrchu i na bocích dortu. Nakonec dort ozdobte podle libosti cukrovými ozdobami, marcipánem, ořechy, čokoládou atd.
  7. Před krájením a podáváním nechte dort alespoň pár hodin proležet, aby se všechny ingredience dobře propojily. Dort uchovávejte na chladném místě.

 

Zdroj:vune-vanilky.cz http://www.vune-vanilky.cz/celozrnny-mrkvovy-dort/

Dobrou chuť!
Adéla
Adéla
Odjezdem do Anglie ve 40 letech jsem si splnila životní sen. V Anglii jsem žila 3,5 roku. Nejdřív jako au pair, pak na pozici pečovatelky a hospodyně. Procestovala jsem Londýn i anglický venkov. Na blogu najdete články s tipy, jak cestovat výhodně a kam stojí za to se podívat. Jsem autorkou eBooku Jak odstrojit 13 strašáků, kteří Ti brání odjet do Anglie, který vás posune blíže k rozhodnutí, zda odjet nebo neodjet do Anglie a praktického manuálu Jak uspět v Anglii i bez peněz a jen se základy AJ. Můj příběh najdete zde.
0
tihle už se strachy nenechají odradit!

Stáhni si zdarma e-book:

Jak odstrojit 13 strašáků, kteří Ti brání odjet do Anglie

 E-book vás posune blíže k rozhodnutí, zda odjet anebo neodjet do Anglie a zmírní vaše obavy a strachy. V Anglii to ne nebylo jednoduché. Stálo to však za to! Bonusy: Zlepšila jsem si angličtinu, navštívila plno krásných míst Londýna a anglického venkova, vydělala nějako tu Libru a v neposlední řadě našla sama sebe.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *