Angličtina a Anglie s Adélou i pro 40+

Letní pokušení v Anglii. Zavolejte policii!

Je krásný letní den, ptáčci cvrlikají o sto šest a já si tak přemýšlím. Co bych dneska mohla udělat dobrého? Potřebuji nějakou mňamku k odpolednímu čaji „afternoon tea“ pro mého „anglického pacienta“.

Pracuji v Anglii už nějakou dobu jako pečovatelka. Více o mém příběhu, jak a proč jsem ve 40 odjela do Anglie se můžeš dozvědět tady>>>.  Pokud by tě lákalo také odjet do ciziny za dobrodružstvím či si přivydělat nějakou tu libru 🙂 doporučuji stáhnout zdarma e-book Jak odstrojit 13 strašáků, kteří ti brání odjet do Anglie. 

Už to mám! Upeču anglický dezert zvaný crumble, čti krambl. Jdu si takhle v klídku ležérním tempem do nedalekého parčíku natrhat pár ostružin. Tuhle jsem je zmerčila při návratu z hodiny angličtiny.

V tu chvíli jsem ještě netušila, jak se z líného letního odpoledne může během pár minut, stát pěkný adrenalin. Věci, které člověk dělal doma bez mrknutí oka, v Anglii leckdy běžné vůbec nejsou…

Přijdu k obsypanému keři s obrovskými naducanými plody ostružin, radost pohledět, a začínám odtrhávat jednu po druhé do přinesené nádobky. To si s pánem pochutnáme! Bude i na ovocné knedlíky a zmrzlinový pohár. Už mám něco přes půl krabičky, když v tom se do parku přižene hejno dětí.  Netrvá dlouho a původně znuděné tváře puberťáků se mění v udivené. Začínají se dohadovat a ukazují směrem ke mně. „Co je? Neviděli ještě nikoho sbírat ostružiny!?“ říkám si.

Sbírám dál a přitom vzpomínám, jak jsem každé léto na chalupě v Podřipsku trávila většinu času česáním ovoce, našeho i sousedů:). S mamkou jsme pak vyráběly džemy a čalamády a taky zavařovaly okurky a okurkové řezy. Vše dle tradiční receptůry naší babičky Marušky, která vše dělala s láskou.

20130614_151532

 

Z krásných vzpomínek mě vyvádí výkřik jednoho z kluků. Zavolej policii! Call the police“!!! Také ostatní mezi sebou vzrušeně debatují, a mě začíná svítat. Sbírání plodů není totiž v Anglii vůbec běžné, spíš naopak. Děti si myslí, že můj sběr ostružin je protizákonný!

Na nic nečekám, balím si svých pár švestek, pardon, ostružin a vyletím z parku jak namydlený blesk. To by tak hrálo, aby nás něco připravilo o takovou dobrotu!

S vyplazeným jazykem doběhnu domů a pán v údivu praví. „What is wrong“? Co je špatně? Nothing, now, už nic, s úlevou odpovím a s potutelným úsměvem se vrhám do kuchyně. Nic už nebrání v pečení. Pokud nevíš, jak se crumble dělá, mám pro tebe recept. Mimochodem, „by the way“, je to tak snadný recept, že ho během chvilky zvládne každý.

RECEPT NA ZDRAVÝ CRUMBLE S OVOCEM – nejlepší je z ostružin, višní nebo švestek

IMG_1572

Suroviny: Nejdřív si připrav ovoce. Švestky a višně vypeckuj, ostružiny zbav bubáků. Ve větší míse udělej z kousku másla a cukru krystal drobenku. Pozor, v Anglii mají všude hlavně solené máslo, kup nesolené „unsolted butter“ a krupicový cukr „caster sugar“. Běžně se drobenka smíchá s hladkou moukou „plain flour“, já mám radši lehčí letní verzi s ovesnými vločkami.

Postup: Promíchej drobenku s vločkami či moukou. Tak a je to! Teď už jen poskládat ovoce na dno ohnivzdorné mísy s pokličkou. Navrch nasyp směs z drobenky a vloček či hladké mouky. Nádobu dej do vyhřáté trouby, peč při 180 stupních cca 40 minut.

Jak servírovat: Výborné je ještě na teplý crumble v létě naservírovat kopeček zmrzliny a kostičku čokolády, která se na dezertu sama rozteče. V chladných dnech polij smetanou „double cream“. Teď už jen poslední tečka, navrch polož lísteček máty.

Crumble mám moc ráda, ale nic se nevyrovná českým ovocným knedlíčkům. A protože ostružin bylo dost udělala jsem je na druhý den k obědu. Opět velice rychlý recept, který si můžeš upéci i v Anglii.

RECEPT NA OVOCNÉ KNEDLÍKY

 

IMG_2911

Suroviny: Měkký tvaroh 250 g „quark“, 1 hrnek hladké mouky „plain flour“, 2 žloutky „eggs“, špetka soli „solt“.

Postup: Vše zpracovat v těsto, naposledy přidej žloutky. Nech půl hodiny odpočinout. Z těsta vytvoř válečky, nakrájej na kousky a dlaní udělej placku, do té zabal ovoce, můžeš použít jahody a další sezónní plody. Ve velkém hrnci nech přivést vodu k varu, vlož opatrně knedlíky, vařečkou promíchni, aby se ti nenalepily ke dnu a nech 10 minut vařit. Po vyjmutí ihned propíchej vidličkou, aby vyšla pára a knedle se ti nesrazily.

Tip od mé mamky Jarky: Jahody si dej na chvilku do mrazáku, budou se ti lépe balit do těsta. 🙂

Jak servírovat: Výborné jsou s kopečkem zmrzliny či smetany.

Já si je nejčastěji dávám s bílým jogurtem. Mňam! Yum! Odpolední čaj už proběhl v klidu. Crumble dopadl výtečně. Druhý den se nám z ovocných knedlíků udělaly boule za ušima. Pánovi moc chutnalo a o to tu šlo. Konec dobrý všechno dobré!

Krásné letní dny a dobrou chuť přeje

Adéla z Anglie

Milovnice Anglie a angličtiny

Pokud Tě vyprávění zaujalo a máš chvilku, přečti si minulý článek o křtinách v Bristolu, na které jsem byla v Anglii pozvaná  ZDE>>>.

Adéla
"Miluju Anglii a angličtinu a svou vášeň šířím dál jako trenérka mluvené angličtiny a navigátorka do Anglie, abyste si i vy mohli splnit své sny - žít, pracovat nebo cestovat po Anglii a přitom se domluvili."
Ve 40 letech si odjezdem do Anglie splnila dávný sen a zároveň vyřešila těžkou životní situaci. Z plánovaného roku jako Au Pair, bylo dalších dva a půl na pozici pečovatelky a hospodyně.
Je autorkou e-booku Jak odstrojit 13 strašáků, kteří Ti brání odjet do Anglie, který vás posune blíže ke konečnému rozhodnut.
Své zkušenosti a praktické rady, jak vše zrealizovat předává v manuálu Jak uspět v Anglii i bez peněz a jen se základy AJ.
Její cestu za angličtinou a do Anglie najdete zde.
Adéla je zakladatelkou i dalšího projektu s názvem Ženy ve světě. Aktuálně píše knihu, kde líčí strasti a slasti dvou AP, jedné 20leté a druhé 40leté s názvem ZE ZOUFALSTVÍ DO ANGLIE aneb AU PAIR VE 40 versus ve 20.

Vidíte se už v letadle do Anglie, ALE máte strach?

S e-bookem ZDARMA budete blíže ke konečnému rozhodnutí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.