Angličtina a Anglie s Adélou i pro 40+

Moje Pohlednice z Ipswiche v časopise Apetit

„Líbí se mi, že se místní stravují v dobrých restauracích, ovšem to, co se zde považuje za domácí kuchyni, mě naprosto šokovalo,“ píše Adéla Kubešová z východu Anglie.

Adéla Kubešová

Adéla Kubešová

Milý Apetite…

Posílám pozdrav a pár poznatků z Ipswiche, hlavního města hrabství Suffolk, které se nachází na východě Angiie, v ústí řeky Orwell. Ačkoli má „pouhých“ 140 000 obyvatel, jde o významné město. Ve středověku bylo díky výbornému říčnímu spojení s Londýnem (odkud to sem trvá vlakem asi hodinu a půl) bohatým přístavem.

Socha kardinála a politika tudorovského období Thomase Wolseyho hledí k řece, která přinesla městu slávu a bohatství

Socha kardinála a politika tudorovského období Thomase Wolseyho hledí k řece, která přinesla městu slávu a bohatství

 

Dnešní podoba města je pozůstatkem viktoriánské éry a není bez zajímavosti, že tady, v dodnes existujícím hotelu Bílý kůň, napsal spisovatel Charles Dickens svůj slavný román David Copperfield.

V ulicích Ipswiche by se klidně mohl zjevit David Copperfield z románu Charlese Dickense

 

V Anglii žiju a pracuju už víc než tři roky, přesně od 14. dubna 2012 – pamatuju si to, protože to bylo v den 100. výročí potopení Titanicu! Moje plavba zdejším světem není tak bouřlivá, i když někdy jsem také proplouvala rozbouřenými vodami.

Nejprve jsem pracovala jako Au Pair v Kentu, pak v hrabství Somerset a nakonec jsem zakotvila v klidném přístavu v Ipswichi u devadesátiletého pána, o kterého už víc než rok kompletně pečuji a kterému také vařím. A je to výzva, protože můj „anglický pacient“ pracoval mnoho let pro námořní letectvo Royal Air Force jako šéfkuchař.

 

Idylický přístav býval za koloniálních dob rušným obchodním místem

Idylický přístav býval za koloniálních dob rušným obchodním místem

 

O tom, že si Angličané na vaření moc nepotrpí, jsem věděla už z domova, ale šokovalo mě, v jaké míře.

Dokonce i rodiny s dětmi přežívají na tzv. hotovkách „ready meals“, které stačí po vytažení z mrazáku šoupnout na pár minut do mikrovlnné trouby. Další eventualitou je fast food až do domu. A pokud už Angličané vaří, používají převážně zmražené nebo předpřipravené polotovary. Pusu dokořán jsem měla, když jsem objevila v mrazáku i bramborovou kaši.

V obchodech najdete také oškrábané a na kostky nakrájené brambory, mrkev i další omytou zeleninu. Nejenže takto předpřipravené jídlo ztrácí na vitaminech, ale ani chuťově se to nedá srovnat s čerstvě připraveným! To mě jako zdravotní sestru a mámu zarazilo. Co se mi naopak v Anglii líbí,je to, že tu lidé hojně chodí do kavárniček a restaurací, kde se podává chutné jídlo – a to od opulentních snídaní až po sváteční obědy.

Typický nedělní oběd „Sunday roast“ si ovšem dopřávají Angličané i doma. 

Skládá se z pečeného jehněčího či hovězího masa, pečených brambor a kapustiček, mrkve a hrášku, nejčastěji upravovaných v páře. Téměř každá domácnost je tu proto vybavená parním hrncem. K nedělnímu masu nesmí chybět vynikající příloha – tzv. yorkshire pudding, která s pudinkem, jak ho známe my, nemá nic společného: těsto z mouky, mléka a vajec se naplní do malých formiček a dá na dvacet minut do rozehřáté trouby, kde se krásně nafoukne a vytvoří křupavou kůrčičku.

Po takovém obědě samozřejmě následuje moučník. Naprosto mě uchvátil mrkvový koláč a roztomilé cupcaky. Vyzkoušela jsem i tradiční vánoční dort ze sušeného ovoce „fruit cake“a „Victoria sponge cake“, což je světlé piškotové těsto rozkrojené napůl a naplněné lahodným krémem a džemem.

Velké nákupy v supermarketu obstarává jednou týdně rodina mého svěřence. Po pár týdnech, kdy jsem už polotovary nemohla ani cítit, jsem si s nimi musela o nákupech promluvit. Dohodli jsme se, že budou namísto polotovarů kupovat čerstvé ryby, maso a mléčné výrobky. V centru Ipswiche se několikrát do týdne koná trh, takže tam pokaždé, když jdu na kurz angličtiny, zajdu pro čerstvou zeleninu a ovoce. Ceny jsou výborné.

Kromě běžně váženého sortimentu nabízejí trhovci mísy se směsí zeleniny nebo ovoce po jedné libře. Tím pádem se náš domácí jídelníček řídí ročním obdobím a sezonní nabídkou stánkařů. V zimních měsících proto snídáme hutnou anglickou klasiku „porridge“ ovesnou kaši s troškou mléka a cukru. Když je teplo míváme většinou kukuřičné lupínky s mlékem. A k tomu samozřejmě klasický anglický čaj s kapkou mléka! Jelikož to byl oblíbený nápoj mého dědy, který mě ho naučil pít, jsem asi jednou z mála Češek, které tento čaj chutná.

„Málokterému cizinci chutná zdejší klasika – černý čaj s kapkou mléka. Když si ho ale dáte s místními, prolomíte ledy.“

Vařím každý den

A to převážně pokrmy z kuřecího masa a ryb, z mletého hovězího masa nebo vepřové plátky. Jako přílohu máme nejčastěji šťouchané brambory nebo bramborovou kaši. Občas zkouším i české recepty. Většinou mému strávníkovi chutnají, ale zvyk je přece jenom železná košile, a tudíž preferuje převážně anglickou kuchyni.

Ani oblíbené bramboráky se příiiš neujaly, prý jsou moc mastné… A mě zase udivilo, když můi svěřenec vyžadoval ke klobáskám toustový chléb namazaný máslem. Prostě tu beze zbytku platí: jiný kraj, jiný mrav.

Chatařský (cottage), nebo pastýřský (shepperd’s) koláč? Jde o to, jaké maso použijete. Z mletého jehněčího půjde o shepperd’s pie, z hovězího cottage pie.

Recept na „Cottage pie“ – oblíbený pokrm Angličanů, který zvládne každý

Příprava trvá 25 minut, pečení 30 minut, pro 6 – 8 osob

Potřebujeme:

1 lžíce oleje, 1 velká cibule, nadrobno
1 lžička sušeného tymiánu, 500 g mletého hovězího masa, 2 lžičky mleté sladké papriky, 2 mrkve, na kostičky, 2 stroužky česneku, drcené(nemusí být), 1 – 2 lžíce passaty, sůl a čerstvě mletý pepř
hovězí vývar na podlití (nemusí být), 1 lžíce hladké mouky na zaprášení
1 lžíce worcesterské omáčky, cca 700 g hotové bramborové kaše, strouhaný čedar, množství podle velikosti zapékací misky

Postup:
Předehřejte troubu na 190 st. C. Na oleji opečte cibuli, na ni vsypte tymián, a když se rozvoní, přidejte mleté maso a zprudka ho orestujte. Po chvilce přisypte mletou papriku, kostičky mrkve, a kdo má rád česnek, může ho v této chvíli také přidat. Osolte, opepřete, podlijte trochou vody nebo vývaru a nechte tekutinu skoro vyvařit. Přidejte passatu, po pár minutách poprašte hladkou moukou a nechte chvíli mírně povařit. Přidejte worcesterskou omáčku, dochuťte solí a pepřem a odstavte.

Směs rozhrňte na dno skleněné ohnivzdorné mísy, na ni rozprostřete vrstvu bramborové kaše a na závěr vše posypte strouhaným sýrem. Přiklopte pokličkou a dejte na cca 30 minut péct.

 

Na anglickou stravu jsem si zvykla, ale nedám dopustit na český chléb a rohlíky – to mi tu chybí. Ze začátku jsem si pekla chleba sama, ale nedávno jsem zjistila, že máme nedaleko domu polskou pekárnu, a tak si tam jednou týdně zajdu pro šišku chleba. Co mi naopak nechybí, jsou knedlíky. Nejedla jsem je moc ani doma.

Všechno, co mi tu schází, si ale vynahrazuju o Vánocích, kdy jezdívám domů a maminka mě rozmazluje celým svým báječným repertoárem – od svíčkové přes rajskou až po poctivý český gulášek.

 

Take care!

Adéla z Anglie

Milovnice Anglie a trenérka mluvené angličtiny

Kontaktní e-mail: hello@adelakubesova.cz 

Adéla
"Miluju Anglii a angličtinu a svou vášeň šířím dál jako trenérka mluvené angličtiny a navigátorka do Anglie, abyste si i vy mohli splnit své sny - žít, pracovat nebo cestovat po Anglii a přitom se domluvili."
Ve 40 letech si odjezdem do Anglie splnila dávný sen a zároveň vyřešila těžkou životní situaci. Z plánovaného roku jako Au Pair, bylo dalších dva a půl na pozici pečovatelky a hospodyně.
Je autorkou e-booku Jak odstrojit 13 strašáků, kteří Ti brání odjet do Anglie, který vás posune blíže ke konečnému rozhodnut.
Své zkušenosti a praktické rady, jak vše zrealizovat předává v manuálu Jak uspět v Anglii i bez peněz a jen se základy AJ.
Její cestu za angličtinou a do Anglie najdete zde.
Adéla je zakladatelkou i dalšího projektu s názvem Ženy ve světě. Aktuálně píše knihu, kde líčí strasti a slasti dvou AP, jedné 20leté a druhé 40leté s názvem ZE ZOUFALSTVÍ DO ANGLIE aneb AU PAIR VE 40 versus ve 20.

Vidíte se už v letadle do Anglie, ALE máte strach?

S e-bookem ZDARMA budete blíže ke konečnému rozhodnutí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.