Tramtadadá the winner is …
To je paradox, až v Anglii jsem objevila svůj nejoblíbenější moučník.
„Carrot cake“ aneb mrkvový dort!
Nadýchaný, zdravý (vždyť je tam ta mrkev) se rozplývá na jazyku jako malina. Vlašské ořechy a hnědá těsta mám ráda už odmala, tak jaképak překvapení. Třešinkou na dortu je cukrová poleva na vršku.
„Carrot cake“ je v Anglii oblíbený, můžeš si ho koupit v každém občerstvení, dokonce i na letišti. Tam ho prodávají v cestovním balení a je vhodný i do letadla. V malé papírové krabičce se ukrývá jedna porce dortíku. Bohužel jsem si ho nestihla v tom kalupu na letišti vyfotit.
Dortík by se vešel i do úložného prostoru, kapsy, v letadle.
Suroviny:
1 hrnek = 250 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka másla = 250 g
Těsto:
- ⅓ hrnku (90 g) světlého třtinového cukru (např. demerara),
- 1 lžička vanilky (extraktu, pasty, vanilkového cukru apod.),
- špetka soli,
- 2 vejce,
- ⅓ hrnku (70 g) oleje (dávám olivový, někdy také slunečnicový),
- 1 a ½ hrnku (150 g) mrkve, oloupané a nastrouhané najemno (= cca 3 menší mrkve),
- 1 hrnek (140 g) celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky (zdravější verze),
- 1 lžička mleté skořice,
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů,
- ½ hrnku (60 g) vlašských ořechů, natlučených nahrubo.
Krém:
320 g Lučiny
80 g (⅓ kostky) másla, pokojové teploty
½ hrnku (90 g) moučkového třtinového cukru (pokud máš elektrický strojek na kávu, umel si ho sama)
šťáva vymačkaná z ½ citrónu
Postup:
- Dortovou formu o průměru 18 cm vylož papírem na pečení.
- Ve větší míse dobře ušlehej třtinový cukr, vanilku, sůl, vejce a olej. Přidej nastrouhanou mrkev a vmíchej směs mouky, skořice a kypřícího prášku. Nakonec přidej vlašské ořechy. Husté těsto rozetři do připravené dortové formy.
- Troubu předehřej na 180 st., vlož formu s těstem a peč asi 30-40 minut, nebo dokud těsto nebude na pohled i na dotek pevné a pružné. Když do něj píchneš dřevěnou špejlí, nemělo by se na ni těsto lepit.
- Po upečení korpus vyklop z formy, odstraň z něj pečící papír a nech ho úplně vychladnout nejlíp na kovové mřížce.
- Mezitím si připrav krém. Ten vytvoříš ušleháním všech ingrediencí, Lučiny, změklého másla, moučkového cukru a citrónové šťávy.
- Vychladlý dortový korpus rozkroj vodorovně na dvě poloviny. Na první polovinu korpusu rozetři půlku krému, přiklop druhou polovinou korpusu a na tu naneste zbylý krém. Ten pak rozetřete po povrchu i na bocích dortu. Nakonec dort ozdob podle nálady marcipánem, ořechy, čokoládou atd.
- Před krájením a podáváním je dobré nechat dort pár hodin proležet, aby se všechny ingredience dobře propojily. Dort uchovávej na chladném místě.