Nejlepší mrkvový dort jsem jedla v Anglii

 Tramtadadá the winner is

To je paradox, až v Anglii jsem objevila svůj nejoblíbenější moučník.

„Carrot cake“ aneb mrkvový dort!

Nadýchaný, zdravý (vždyť je tam ta mrkev) se rozplývá na jazyku jako malina. Vlašské ořechy a hnědá těsta mám ráda už odmala, tak jaképak překvapení. Třešinkou na dortu je cukrová poleva na vršku.

„Carrot cake“ je v Anglii oblíbený, můžeš si ho koupit v každém občerstvení, dokonce i na letišti. Tam ho prodávají v cestovním balení a je vhodný i do letadla. V malé papírové krabičce se ukrývá jedna porce dortíku. Bohužel jsem si ho nestihla v tom kalupu na letišti vyfotit.

Dortík by se vešel i do úložného prostoru, kapsy, v letadle.

Suroviny:

1 hrnek = 250 ml, 1 lžička = 5 ml, 1 kostka másla = 250 g

Těsto:

  • ⅓ hrnku (90 g) světlého třtinového cukru (např. demerara),
  • 1 lžička vanilky (extraktu, pasty, vanilkového cukru apod.),
  • špetka soli,
  • 2 vejce,
  • ⅓ hrnku (70 g) oleje (dávám olivový, někdy také slunečnicový),
  • 1 a ½ hrnku (150 g) mrkve, oloupané a nastrouhané najemno (= cca 3 menší mrkve),
  • 1 hrnek (140 g) celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky (zdravější verze), 
  • 1 lžička mleté skořice,
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů,
  • ½ hrnku (60 g) vlašských ořechů, natlučených nahrubo.

Krém:
320 g Lučiny
80 g (⅓ kostky) másla, pokojové teploty
½ hrnku (90 g) moučkového třtinového cukru (pokud máš elektrický strojek na kávu, umel si ho  sama)
šťáva vymačkaná z ½ citrónu

Postup:

  1. Dortovou formu o průměru 18 cm vylož papírem na pečení.
  2. Ve větší míse dobře ušlehej třtinový cukr, vanilku, sůl, vejce a olej. Přidej nastrouhanou mrkev a vmíchej směs mouky, skořice a kypřícího prášku. Nakonec přidej vlašské ořechy. Husté těsto rozetři do připravené dortové formy.
  3. Troubu předehřej na 180 st., vlož formu s těstem a peč asi 30-40 minut, nebo dokud těsto nebude na pohled i na dotek pevné a pružné. Když do něj píchneš dřevěnou špejlí, nemělo by se na ni těsto lepit.
  4. Po upečení korpus vyklop z formy, odstraň z něj pečící papír a nech ho úplně vychladnout nejlíp na kovové mřížce.
  5. Mezitím si připrav krém. Ten vytvoříš ušleháním všech ingrediencí, Lučiny, změklého másla, moučkového cukru a citrónové šťávy.
  6. Vychladlý dortový korpus rozkroj vodorovně na dvě poloviny. Na první polovinu korpusu rozetři půlku krému, přiklop druhou polovinou korpusu a na tu naneste zbylý krém. Ten pak rozetřete po povrchu i na bocích dortu. Nakonec dort ozdob podle nálady marcipánem, ořechy, čokoládou atd.
  7. Před krájením a podáváním je dobré nechat dort pár hodin proležet, aby se všechny ingredience dobře propojily. Dort uchovávej na chladném místě.
Enjoy!
Adéla Kubešová
40+! No a? Změň svůj život, začni si plnit sny a třeba odjeď i do Anglie.

Pomáhám ženám rozmluvit se anglicky a zažehnout v sobě znovu odvahu a touhu žít život na plné pecky.

Ve 40 letech jsem si odletem do krásné Anglie splnila dávný sen a zároveň vyřešila těžkou životní situaci. Z plánovaného roku jako Au Pair, bylo dalších dva a půl jako pečovatelka. Více o mně zde >>

Láká tě Anglie, ALE...? Pak právě pro tebe je e-book ZDARMA Jak odstrojit 13 strašáků, kteří ti brání odjet do Anglie.

Letíš do Londýna? Stáhni si ZDARMA PDF Cestovatelské desatero a cestuj s radostí bez zbytečných starostí.

Dotazy piš na e-mail hello@adelakubesova.cz.
  • Vidíš se už v letadle do Anglie, ALE máš strach?
  • S e-bookem ZDARMA budeš blíže ke konečnému rozhodnutí.
❃ TO CHCI ❃
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Stáhni si e-book ZDARMA

    Ještě váháš, zda odjet nebo neodjet do Anglie?
    Po přečtení e-booku "Jak odstrojit 13 strašáků, kteří ti brání odjet do Anglie"se posuneš blíž ke konečnému ROZHODNUTÍ.
    A co víc!
    Pokud do toho půjdeš, začneš dělat potřebné kroky k překonání obav a splnění svých snů a cílů.

  • TOP 5 článků
  • Rubriky
  • Je libo čerstvé křupavé články?
  • Chceš být v obraze?
  • Sleduj mě i na Instagramu